Python Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Python. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - What is output for −

' ' in 'python' ?

A - 'python'

B - False

C - Name error

D - True

Answer : D

Explanation

To strings connected by in' operator gives true and false.

Q 2 - How can we swap two numbers a = 10, b = 20 in python without using third variable?

A - a = b

b = a

B - a,b = b,a

C - both a & b

D - b = a

a = b

Answer : C

Explanation

To swap two numbers we can use both a & b option. Both a & b are similar statemnts written in different ways.

Q 3 - Syntax error in python is detected by _________at _______

A - compiler/ compile time

B - interpreter/ run time

C - compiler/ run time

D - interpreter/ compile time

Answer : B

Explanation

Syntax error in python is detected by interpreter at run time.

Q 4 - What is output of following code −

def func(x, ans):
   if(x==0):
      return 0
   else: 
      return func(x-1, x+ans) 
print(func(2,0))

A - 0

B - 1

C - 2

D - 3

Answer : A

Q 5 - What is the output of the code?

def f():
   global z
   print('z is: ', z)
   z=50
   print('new value of global z is: ', z)

f()
   print('Value of z is: ', z)

A - z is 100

new value of global z is: 100

value of z is 100

B - z is 100

new value of global z is: 100

value of z is 50

C - z is 100

new value of global z is: 50

value of z is 100

D - z is 100

new value of global z is: 50

value of z is 50

Answer : D

Explanation

Here in the above code global' keyword is used to state that z' is global variable. So when we assign a value to z in the function then the new assigned value is reflected whenever we use the value of z' in the main block or outside the function.

Q 6 - Guess the output −

def main(): 
   try: 
      func() 
      print(''print this after function call'') 
   except ZeroDivisionError: 
      print('Divided By Zero! Not Possible! ') 
   except: 
      print('Its an Exception!') 
def func(): 
   print(1/0) 
main()

A - Its an Exception!'

B - Divided By Zero! Not possible!'

C - print this after function call' followed by Divided By Zero! Not Possible!'

D - print this after function call' followed by Its an Exception!'

Answer : B

Explanation

The function func' will not run because it contains an exception. So in try and expect block. The function called under try will not run and will move to except block which defines the type of exception present in the function func'. Thus block of statements present in except ZeroDivisionError is printed.

Q 7 - Analyze the code −

print(''Recursive Function'') 
def factorial(n): 
   return(n*factorial(n-1))  
factorial(4)

A - Recursive Function 24.

B - Recursive Function.

C - Function runs infinitely and causes a StackOverflowError.

D - Syntax Error.

Answer : C

Explanation

there is no condition in the code to stop the function.

Answer : B

Explanation

Checkbutton method is used to make a checkbox. In the parameters we need to pass the values as asked in the question. Here it should bind to v1 thus variable is set to v1 and frame should be under frame1 thus frame1 mentioned in the code.

Q 10 - Which is the special symbol used in python to add comments?

A - $

B - //

C - /*.... */

D - #

Answer : D

python_questions_answers.htm
Advertisements